emacs-orgmode@gnu.org archives
 help / color / mirror / code / Atom feed
* Re: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
       [not found] <4a08cf5b-b78f-7250-bdae-71753dacc809@outlook.com>
@ 2021-04-30 10:26 ` Ramesh Nedunchezian
  2021-04-30 11:29 ` Fwd: " Ramesh Nedunchezian
  1 sibling, 0 replies; 6+ messages in thread
From: Ramesh Nedunchezian @ 2021-04-30 10:26 UTC (permalink / raw)
  To: emacs-orgmode



On 30/04/21 3:34 pm, Ramesh Nedunchezian wrote:

> 1. Unzip the attached zip file.

Forgot to remove '.git' folder in the root before zipping.  Sorry
about this.

So, when you unzip the file, and you see a bunch of git-ted files,
don't be confused.  The MWE is still in there.


^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

* Fwd: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
       [not found] <4a08cf5b-b78f-7250-bdae-71753dacc809@outlook.com>
  2021-04-30 10:26 ` Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)] Ramesh Nedunchezian
@ 2021-04-30 11:29 ` Ramesh Nedunchezian
  2021-04-30 13:55   ` Nicolas Goaziou
  1 sibling, 1 reply; 6+ messages in thread
From: Ramesh Nedunchezian @ 2021-04-30 11:29 UTC (permalink / raw)
  To: emacs-orgmode

[-- Attachment #1: Type: text/plain, Size: 1284 bytes --]


(My original message didn't make it to the list, even though my
follow-up message did.  Either the mailing list manager doesn't like
zip files or the size)

Resending it ...



-------- Forwarded Message --------
Subject: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
Date: Fri, 30 Apr 2021 15:34:14 +0530
From: Ramesh Nedunchezian <rameshnedunchezian@outlook.com>
To: emacs-orgmode@gnu.org <emacs-orgmode@gnu.org>


Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer
[9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]


1. Unzip the attached zip file.
2. C-x C-f doc/helm.org.  Note that it has inline image.
3. C-u C-h i doc/helm.info and rename the buffer. Note that it doesn't
   display the inline image.
4. C-u C-h i doc/helm-1.info and rename the buffer.  Note that it DOES
   display the inline image.

See the attached screenshot for what the above steps looks like.

(3) above is a bug.  (4) above is after applying the remedy.

You can do a

    ./helm.sh

to recreate the above texi files.  This file also has additional
observations.

TLDR: The presence of leading "./" in texi file's `@image ...'
creates the problem.


[-- Attachment #2: Screenshot from 2021-04-30 15-23-46.png --]
[-- Type: image/png, Size: 183146 bytes --]

[-- Attachment #3: helm.zip --]
[-- Type: application/zip, Size: 106603 bytes --]

^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

* Re: Fwd: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
  2021-04-30 11:29 ` Fwd: " Ramesh Nedunchezian
@ 2021-04-30 13:55   ` Nicolas Goaziou
  2021-05-01 15:41     ` Ramesh Nedunchezian
  0 siblings, 1 reply; 6+ messages in thread
From: Nicolas Goaziou @ 2021-04-30 13:55 UTC (permalink / raw)
  To: Ramesh Nedunchezian; +Cc: emacs-orgmode

Hello,

Ramesh Nedunchezian <rameshnedunchezian@outlook.com> writes:

> Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer

Fixed. Thank you.

Regards,
-- 
Nicolas Goaziou


^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

* Re: Fwd: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
  2021-04-30 13:55   ` Nicolas Goaziou
@ 2021-05-01 15:41     ` Ramesh Nedunchezian
  0 siblings, 0 replies; 6+ messages in thread
From: Ramesh Nedunchezian @ 2021-05-01 15:41 UTC (permalink / raw)
  To: emacs-orgmode



On 30/04/21 7:25 pm, Nicolas Goaziou wrote:
> Hello,
> 
> Ramesh Nedunchezian <rameshnedunchezian@outlook.com> writes:
> 
>> Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer
> 
> Fixed. Thank you.

Verified.  Thanks.


^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

* Re: Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
  2021-04-30 10:04 Ramesh Nedunchezian
@ 2022-10-19  2:14 ` Ihor Radchenko
  0 siblings, 0 replies; 6+ messages in thread
From: Ihor Radchenko @ 2022-10-19  2:14 UTC (permalink / raw)
  To: Ramesh Nedunchezian; +Cc: emacs-orgmode

Ramesh Nedunchezian <rameshnedunchezian@outlook.com> writes:

> Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer
> [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
>
>
> 1. Unzip the attached zip file.
> 2. C-x C-f doc/helm.org.  Note that it has inline image.
> 3. C-u C-h i doc/helm.info and rename the buffer. Note that it doesn't
>    display the inline image.
> 4. C-u C-h i doc/helm-1.info and rename the buffer.  Note that it DOES
>    display the inline image.
>
> See the attached screenshot for what the above steps looks like.
>
> (3) above is a bug.  (4) above is after applying the remedy.
>
> You can do a
>
>     ./helm.sh
>
> to recreate the above texi files.  This file also has additional
> observations.
>
> TLDR: The presence of leading "./" in texi file's `@image ...'
> creates the problem.

Sorry for the late reply.
I am unable to reproduce on the latest main.

Re: observations.

## Observation 1: according to
##
##     (info "(texinfo) Image Syntax")
##
## Here is the synopsis of the '@image' command:
##      @image{FILENAME[, WIDTH[, HEIGHT[, ALTTEXT[, EXTENSION]]]]}
##
## For Info and HTML output, 'makeinfo' uses the optional fifth
## argument EXTENSION to '@image' for the filename extension, if it is
## specified and the file is found.  Any leading period should be
## included in EXTENSION.  For example:
##
##      @image{foo,,,,.xpm}
##
##
## So, just to be on the safe side, it would be a good idea to add a dot to
## the image extension.

According to 9.2.1 Image Syntax,

       In Info output, 'makeinfo' writes a reference to the binary image
    file (trying FILENAME suffixed with 'EXTENSION', '.EXTENSION', '.png',
    or '.jpg', in that order) if one exists.  It also literally includes the
    '.txt' file if one exists.  This way, Info readers which can display
    images (such as the Emacs Info browser, running under X) can do so,
    whereas Info readers which can only use text (such as the standalone
    Info reader) can display the textual version.

Dot is unnecessary.

## Observation 2: Why is the caption getting stripped in the output file?

Because texinfo captions cannot have verbatim inside unless you also
provide shortcaption. This is a limitation of texinfo. Not Org.
If you have any ideas how to better deal with these limitations, please
share them.

## Observaion 3: Anyway to take care of the warnings that texi2html
## generates.  Can the CAPTION text be used as an alt text, when there
## is no alt text?

I see no warnings on my side running ./helm.sh

For alt text, won't doing so duplicate the caption and text displayed in
place of the figure?

-- 
Ihor Radchenko // yantar92,
Org mode contributor,
Learn more about Org mode at <https://orgmode.org/>.
Support Org development at <https://liberapay.com/org-mode>,
or support my work at <https://liberapay.com/yantar92>


^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

* Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]
@ 2021-04-30 10:04 Ramesh Nedunchezian
  2022-10-19  2:14 ` Ihor Radchenko
  0 siblings, 1 reply; 6+ messages in thread
From: Ramesh Nedunchezian @ 2021-04-30 10:04 UTC (permalink / raw)
  To: emacs-orgmode

[-- Attachment #1: Type: text/plain, Size: 763 bytes --]


Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer
[9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)]


1. Unzip the attached zip file.
2. C-x C-f doc/helm.org.  Note that it has inline image.
3. C-u C-h i doc/helm.info and rename the buffer. Note that it doesn't
   display the inline image.
4. C-u C-h i doc/helm-1.info and rename the buffer.  Note that it DOES
   display the inline image.

See the attached screenshot for what the above steps looks like.

(3) above is a bug.  (4) above is after applying the remedy.

You can do a

    ./helm.sh

to recreate the above texi files.  This file also has additional
observations.

TLDR: The presence of leading "./" in texi file's `@image ...'
creates the problem.

[-- Attachment #2: helm.zip --]
[-- Type: application/zip, Size: 243844 bytes --]

[-- Attachment #3: Screenshot from 2021-04-30 15-23-46.png --]
[-- Type: image/png, Size: 183146 bytes --]

^ permalink raw reply	[flat|nested] 6+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2022-10-19  2:14 UTC | newest]

Thread overview: 6+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
     [not found] <4a08cf5b-b78f-7250-bdae-71753dacc809@outlook.com>
2021-04-30 10:26 ` Bug: Texinfo export: Inline images are NOT rendered in INFO viewer [9.4.5 (release_9.4.5-354-g40b70c @ /home/rameshnedunchezian/src/org-mode/lisp/)] Ramesh Nedunchezian
2021-04-30 11:29 ` Fwd: " Ramesh Nedunchezian
2021-04-30 13:55   ` Nicolas Goaziou
2021-05-01 15:41     ` Ramesh Nedunchezian
2021-04-30 10:04 Ramesh Nedunchezian
2022-10-19  2:14 ` Ihor Radchenko

Code repositories for project(s) associated with this public inbox

	https://git.savannah.gnu.org/cgit/emacs/org-mode.git

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for read-only IMAP folder(s) and NNTP newsgroup(s).