emacs-orgmode@gnu.org archives
 help / color / mirror / code / Atom feed
From: Nick Dokos <nicholas.dokos@hp.com>
To: "Levy, Roger" <rlevy@ucsd.edu>
Cc: nicholas.dokos@hp.com, "emacs-orgmode@gnu.org" <emacs-orgmode@gnu.org>
Subject: Re: "No definition for class" error in export to latex
Date: Sat, 11 Jun 2011 19:37:58 -0400	[thread overview]
Message-ID: <8828.1307835478@alphaville.dokosmarshall.org> (raw)
In-Reply-To: Message from "Levy, Roger" <rlevy@ucsd.edu> of "Sat, 11 Jun 2011 13:11:14 PDT." <3134F11C-4D50-42A7-B160-7C8C921D5798@ucsd.edu>

Levy, Roger <rlevy@ucsd.edu> wrote:

> and no .tex file output.  From within Aquamacs, I don't get this error, pre=
> sumably because I have the following in my .emacs file:
> 
> (add-to-list 'org-export-latex-classes
> 	     '("apa"
> 	       "\\documentclass{apa}
>                [NO-DEFAULT-PACKAGES]
>                \\usepackage{graphicx}
>                \\usepackage{apacite}"
> 	       ("\\section{%s}" . "\\section*{%s}")
> 	       ("\\subsection{%s}" . "\\subsection*{%s}")
> 	       ("\\subsubsection{%s}" . "\\subsubsection*{%s}")
> ))
> 
> How can I make this modification of org-export-latex-classes from the comma=
> nd line?  I have tried putting the above content in a file ("$HOME/tmp/add.=
> el") and making the call
> 
> /Applications/Aquamacs.app/Contents/MacOS/Aquamacs -batch \
>     --load $HOME/tmp/add.el \
>     --visit=3Dtest-file.org \
>     --funcall org-export-as-latex-batch
> 
> but this gives me the error
> 
>   Symbol's value as variable is void: org-export-latex-classes
> 
> I would be very grateful for any suggestions!  This is GNU Emacs 23.3.1 (Aq=
> uamacs 2.2) and Org mode 7.5.

You should add to add.el some more initialization: you probably need to
set the load-path and require the org-latex package - something like
this, but you should more or less mimic the way you initialize org mode
in your .emacs:

--8<---------------cut here---------------start------------->8---
(add-to-list 'load-path (expand-file-name "~/src/emacs/org/org-mode/lisp")) ;maybe
(add-to-list 'auto-mode-alist '("\\.\\(org\\|org_archive\\|txt\\)$" . org-mode))
(require 'org-install) ; maybe

(require 'org-latex)
...apa stuff from above...
--8<---------------cut here---------------end--------------->8---

Remember: -batch implies -q so your .emacs file is completely ignored:
you have to do any initialization you need in the add.el file.

> Incidentally, trying to export to HTML with
> 
> /Applications/Aquamacs.app/Contents/MacOS/Aquamacs -batch \
>     --visit=3Dtest-file.org \
>     --funcall org-export-as-html-batch
> 
> complains differently:=20
> 
> OVERVIEW
> Exporting...
> File mode specification error: (file-error "Cannot open load file" "html-he=
> lper-mode")
> Exporting...
> Exporting...
> File mode specification error: (file-error "Cannot open load file" "html-he=
> lper-mode")

I don't know who tries to load html-helper-mode but that's not even
present in my setup.

> Saving file /tmp/test-file.html...
> Wrote /tmp/test-file.html
> HTML export done, pushed to kill ring and clipboard
> 
> but it actually does produce a sensible html file.
> 

Probably because the autoload for org-export-as-html-batch is
in the default path of your emacs.

Nick

  reply	other threads:[~2011-06-12  0:38 UTC|newest]

Thread overview: 4+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2011-06-11 20:11 Levy, Roger
2011-06-11 23:37 ` Nick Dokos [this message]
2011-06-12  2:10   ` Levy, Roger
2011-06-15 19:08 ` Eric S Fraga

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

  List information: https://www.orgmode.org/

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to=8828.1307835478@alphaville.dokosmarshall.org \
    --to=nicholas.dokos@hp.com \
    --cc=emacs-orgmode@gnu.org \
    --cc=rlevy@ucsd.edu \
    --subject='Re: "No definition for class" error in export to latex' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

Code repositories for project(s) associated with this inbox:

	https://git.savannah.gnu.org/cgit/emacs/org-mode.git

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for read-only IMAP folder(s) and NNTP newsgroup(s).