emacs-orgmode@gnu.org archives
 help / color / mirror / code / Atom feed
From: Manish <mailtomanish.sharma@gmail.com>
To: Flávio <flaviostz@gmail.com>
Cc: emacs-orgmode@gnu.org
Subject: Re: Re: Latex export error in tables
Date: Mon, 9 Feb 2009 19:52:56 +0530	[thread overview]
Message-ID: <e7cdbe30902090622l9bfe028ye4fc2c55b9b30f0c@mail.gmail.com> (raw)
In-Reply-To: <loom.20090209T121047-366@post.gmane.org>

On Mon, Feb 9, 2009 at 6:10 PM, Flávio wrote:
[snip (44 lines)]
>
> This is not a utf-8 encoding problem. When I generate a tex file with org, I
> change manually from \usepackage[utf8]{inputenc} to
> \usepackage[latin1]{inputenc}. All characters are recognized without any
> problems. I tested it both in Linux and Windows XP. This works fine.
>
> Now I will try to narrow down my problem and see if we can find a solution. I
> really believe the problem is in tex code generated by org. I will show you the
> reason I am pointing the problem to org.
>
> If I have an org table in my file like this one:
>
> #+BEGIN: columnview :hlines 1 :vlines t :id "09.0001-ESCH" :skip-empty-rows t
> |  | ITEM         | Quotation | Sold | Required |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | * Escopo Horas    |    230 | 1640 |     |
> |  | ** Gerência     |    10 |   |     |
> |  | ** Definição     |    50 |   |     |
> |  | ** Configuração   |    100 |   |     |
> |  | ** Comis. & Start up |    50 |   |     |
> |  | ** Documentação   |    20 |   |     |
> | / | <>          |    <> | <>  | <>    |
> #+END:
>
> Then I select the option to generate latex "[L] export as LaTeX to temporary
> buffer" ( I only want the tex code, I am not going to do any further
> transformation on it ). The raw code for that specific part of the file is:
>
>
> \begin{tabular}{l|l|r|l}
> ITEM          & Quotation & Sold & Required \\
> \hline
> * Escopo Horas     &    230 & 1640 &      \\
> \textbf{* Gerência   &     10 &    &      \\
> *} Definição      &     50 &    &      \\
> \textbf{* Configuração &    100 &    &      \\
> *} Comis. & Start up  &     50 &    &      \\
> ** Documentação     &     20 &    &      \\
> \end{tabular}
>
> The problems I can point to in this code are:
>
> 1) The code "\textbf{* Gerência" is wrong, it should be "\textbf{*} Gerência"
> 2) The code "*} Definição" is wrong, it should be "\textbf{*} Definição". The
> same problem happens in other rows as you can see above. So all these open
> command lines will be the source for the errors.
> 3) One minor problem is that the character "&" at "Comis. & Start up" should be
> genrated as "\&". However this is a minor problem and I just dont use this
> character anymore.
>
> Now I will describe my solution (workaround) I found today for it. Firstly I
> changed my org table configuration to:
>
> #+BEGIN: columnview :hlines 2 :vlines t :id "09.0001-ESCH" :skip-empty-rows t
> |  | ITEM         | Quotation | Sold | Required |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | * Escopo Horas    |    230 | 1640 |     |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | ** Gerência     |    10 |   |     |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | ** Definição     |    50 |   |     |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | ** Configuração   |    100 |   |     |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | ** Comis.and Startup |    50 |   |     |
> |---+----------------------+-----------+------+----------|
> |  | ** Documentação   |    20 |   |     |
> | / | <>          |    <> | <>  | <>    |
> #+END:
>
> With the option :hlines 2 my table has horizontal lines in every row. When I
> generate tex, it will look like this:
>
> \begin{tabular}{l|l|r|l}
> ITEM         & Quotation & Sold & Required \\
> \hline
> * Escopo Horas    &    230 & 1640 &      \\
> \hline
> ** Gerência      &     10 &    &      \\
> \hline
> ** Definição     &     50 &    &      \\
> \hline
> ** Configuração    &    100 &    &      \\
> \hline
> ** Comis.and Start up &     50 &    &      \\
> \hline
> ** Documentação    &     20 &    &      \\
> \end{tabular}
>
> The above code is a perfect tex table and I get no errors, because now the code
> is generated with \hline. I needed to "deviate" org tex generation code from
> using \textbuf.... :)

That was quite detailed analysis so I tried to replicate it.

This is the input file (I only added a first blank line and a dummy heading):

--8<---------------cut here---------------start------------->8---
#
* test table
#+BEGIN: columnview :hlines 1 :vlines t :id "09.0001-ESCH"  :skip-empty-rows t
|   | ITEM                 | Quotation | Sold | Required |
|---+----------------------+-----------+------+----------|
|   | * Escopo Horas       |       230 | 1640 |          |
|   | ** Ger�ncia          |        10 |      |          |
|   | ** Defini��o         |        50 |      |          |
|   | ** Configura��o      |       100 |      |          |
|   | ** Comis. & Start up |        50 |      |          |
|   | ** Documenta��o      |        20 |      |          |
| / | <>                   |        <> | <>   | <>       |
#+END:
--8<---------------cut here---------------end--------------->8---

I did a C-c C-e L to export to tex and following is what I got:

--8<---------------cut here---------------start------------->8---
% Created 2009-02-09 Mon 19:35
\documentclass[11pt,a4paper]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{hyperref}


\title{flavio}
\author{Manish Sharma}
\date{09 February 2009}

\begin{document}

\maketitle

\section{test table}
\label{sec-1}


\begin{center}
\begin{tabular}{l|l|r|l}
 ITEM                   &  Quotation  &  Sold  &  Required  \\
\hline
 * Escopo Horas         &        230  &  1640  &            \\
 ** Ger�ncia            &         10  &        &            \\
 ** Defini��o           &         50  &        &            \\
 ** Configura��o        &        100  &        &            \\
 ** Comis. \& Start up  &         50  &        &            \\
 ** Documenta��o        &         20  &        &            \\
\end{tabular}
\end{center}



\end{document}
--8<---------------cut here---------------end--------------->8---

It does not exhibit any of the three issues you listed.  I have no clue why it
works for me so I checked my latex export related settings but there's nothing
interesting there.  Now I know none of this helps you but thought I would add
a data point.  May be someone else can try too?

-- 
Manish

  parent reply	other threads:[~2009-02-09 14:23 UTC|newest]

Thread overview: 7+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2009-02-07 18:25 Flávio de Souza
2009-02-07 20:05 ` Manish
     [not found]   ` <87hc36ylr4.fsf@gmail.com>
2009-02-08 12:57     ` Manish
2009-02-09 12:40       ` Flávio
2009-02-09 12:51         ` R: " Giovanni Ridolfi
2009-02-09 14:22         ` Manish [this message]
2009-02-10 21:39           ` Flávio de Souza

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

  List information: https://www.orgmode.org/

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to=e7cdbe30902090622l9bfe028ye4fc2c55b9b30f0c@mail.gmail.com \
    --to=mailtomanish.sharma@gmail.com \
    --cc=emacs-orgmode@gnu.org \
    --cc=flaviostz@gmail.com \
    --subject='Re: Re: Latex export error in tables' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

Code repositories for project(s) associated with this inbox:

	https://git.savannah.gnu.org/cgit/emacs/org-mode.git

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for read-only IMAP folder(s) and NNTP newsgroup(s).