emacs-orgmode@gnu.org archives
 help / color / mirror / code / Atom feed
* "No definition for class" error in export to latex
@ 2011-06-11 20:11 Levy, Roger
  2011-06-11 23:37 ` Nick Dokos
  2011-06-15 19:08 ` Eric S Fraga
  0 siblings, 2 replies; 4+ messages in thread
From: Levy, Roger @ 2011-06-11 20:11 UTC (permalink / raw)
  To: emacs-orgmode

Hi,

I am an org-mode newbie and trying to learn how to export to latex and html from the command line, and have encountered a difficulty when I include a custom class in the latex header.  Here's a sample file ("test-file.org") I'm using:

***

#+TITLE: Test
#+LaTeX_CLASS: apa

file contents

***

and here is the command I'm using:

/Applications/Aquamacs.app/Contents/MacOS/Aquamacs -batch \
    --visit=test-file.org \
    --funcall org-export-as-latex-batch

which gives me the output

OVERVIEW
Exporting to LaTeX...
No definition for class `apa' in `org-export-latex-classes'

and no .tex file output.  From within Aquamacs, I don't get this error, presumably because I have the following in my .emacs file:

(add-to-list 'org-export-latex-classes
	     '("apa"
	       "\\documentclass{apa}
               [NO-DEFAULT-PACKAGES]
               \\usepackage{graphicx}
               \\usepackage{apacite}"
	       ("\\section{%s}" . "\\section*{%s}")
	       ("\\subsection{%s}" . "\\subsection*{%s}")
	       ("\\subsubsection{%s}" . "\\subsubsection*{%s}")
))

How can I make this modification of org-export-latex-classes from the command line?  I have tried putting the above content in a file ("$HOME/tmp/add.el") and making the call

/Applications/Aquamacs.app/Contents/MacOS/Aquamacs -batch \
    --load $HOME/tmp/add.el \
    --visit=test-file.org \
    --funcall org-export-as-latex-batch

but this gives me the error

  Symbol's value as variable is void: org-export-latex-classes

I would be very grateful for any suggestions!  This is GNU Emacs 23.3.1 (Aquamacs 2.2) and Org mode 7.5.

Incidentally, trying to export to HTML with

/Applications/Aquamacs.app/Contents/MacOS/Aquamacs -batch \
    --visit=test-file.org \
    --funcall org-export-as-html-batch

complains differently: 

OVERVIEW
Exporting...
File mode specification error: (file-error "Cannot open load file" "html-helper-mode")
Exporting...
Exporting...
File mode specification error: (file-error "Cannot open load file" "html-helper-mode")
Saving file /tmp/test-file.html...
Wrote /tmp/test-file.html
HTML export done, pushed to kill ring and clipboard

but it actually does produce a sensible html file.

Many thanks in advance for patience with my newbie question.

Best

Roger

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2011-06-15 19:08 UTC | newest]

Thread overview: 4+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2011-06-11 20:11 "No definition for class" error in export to latex Levy, Roger
2011-06-11 23:37 ` Nick Dokos
2011-06-12  2:10   ` Levy, Roger
2011-06-15 19:08 ` Eric S Fraga

Code repositories for project(s) associated with this inbox:

	https://git.savannah.gnu.org/cgit/emacs/org-mode.git

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for read-only IMAP folder(s) and NNTP newsgroup(s).